България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-министър Моника Бийчър: България е готова за Шенген от 2011 г., Нидерландия започна да омеква

Важно е, когато изискваме спазване на реда, и ние да не се притесняваме от проверки, каза заместникът на Демерджиев

18.10.2022 | 09:32 Редактор: Ирена Бакърджиева

ЕК е категорична, че е крайно време България да стане част Шенген. Изпълнили ли сме всички критерии, каква е равносметката след направените проверки и кога можем да очакваме това да стане факт?

"България е готова и изпълнила всички критерии още през 2011 г. Вече е крайно време да направим последната крачка, а именно влизането ни в Шенген, нашето място е там", заяви зам.-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова Бийчър в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че Нидерландия в началото е била с по-категорична позиция, но предвид напредъка нейната позиция е започнала да омеква и се е изказала в посока, че няма против България, Румъния и Хърватия да станат част от Шенгенското пространство, но има нужда от допълнително доказателство за това, каквото може да бъде докладът от експертния екип, който е бил в България.

"Ние не сме спирали да комуникираме с всички държави членки, включително сме имали двустранни срещи с Нидерландия, всички чакат доклада, а ние сме сигурни, че той ще е добър", каза гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според нея освен стъпката за "Капитан Андреево", през последните 2 месеца са направени множество подобрения и са приложени мерки.

На въпроса дали има възможност да се стигне до ситуация, в която Румъния и Хърватия влизат в Шенген, а България не, тя отговори, че трите държави вървят в пакет и няма начин да се случи подобно нещо.

"Зелената светлина" е дадена и тя е на ниво ЕК. Това е огромен шанс, от който България трябваше да се възползва. От днес и ЕП ще подкрепи присъединяването и остават следващите стъпки да се извървят", категорична е Моника Димитрова Бийчър.

Планът за възстановяване и устойчивост

"Един от приоритетите, освен Шенген, беше и Планът за възстановяване и устойчивост", посочи тя и след това допълни, че има възможност до края на декември да получим първата част от средствата.

"Тези средства отиват за финансиране на съответните проекти, които вече са възложени на изпълнители. Вариант Б винаги е разигран - с национални средства да могат да се финансират тези проекти, но ние не го допускаме, защото ще се случи първият вариант", твърди зам.-министърът на вътрешните работи.

Проверките на служители на МВР за алкохол и наркотици

"Мерките, които се взеха в тази посока, се прилагат активно на ежеседмична база. Това е една контролна мярка, която е абсолютно нормална, така че да може ние да контролираме изпълнението на вътрешните си правила. Тази мярка дава своя резултат, защото е важно, когато изискваме спазване на реда извън системата от гражданите на Република България, ние самите като институция да можем да заявим същото и че не се притесняваме да бъдем контролирани. Има различен вид санкции в зависимост от провинението", уточни гостът.

Проверките на министър Демерджиев

"Освен проверките и посещенията на място, които са много важни, защото тогава имаш прекия контакт и по-обективна и ясна преценка, това не е единственото важно нещо. Много е важно ядрото и да се създадат необходимите нормативни актове, които да подобрят системата. Много е важно да се ходи по места, но е много важно и всеки да си е на мястото, така че министърът по-рядко да ходи", обясни Моника Димитрова Бийчър.

Според нея всяка дейност в МВР е много важна, включително тази за подбора и обучението на кадрите, за ясните и навременни инструктажи. 

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК